Stránky

08 února 2015

Zahalit se tím, čím nejsme

(Publikováno již r. 2014 měsíce dubna)

Naučili jsme se hledět na věci, nikoliv skrz ně. Vidíme krásnou hračku, kvalitní materiál, pěkné zdobení, ale už se nezabýváme tím, že ona věcička je dutá jako rolička toaletního papíru. O tom, že duté věci se dříve rozbijí, protože neobsahují pevný základ, který je drží při životě. Povrch. Neustále plujeme na povrchu a nehledáme na mořském dnu, které ukrývá tolik záhad, krás a životních řešení. Odsoudíme moře zkrvavené od uhynulých těl živočichů, jejichž popravu mají na svědomí pytláci. Neplujeme dál skrze krev, aby jsme objevili něco, co nikdo zatím neměl možnost poznat. A už vůbec se netrápíme tím, že by jsme ony krvavé skvrny mohli odstranit. Otočíme svou loďku a míříme k moři vzdálenějšímu. Proces opakujeme několikrát, než obeplujeme všehna moře, všechny vody a zjistíme, že jsme pluli neuspěšně. Poklad jsme nenalezli a vracíme se zpět domů, tam do zkrvavené zátoky. Přemýšlíme, kde jsme udělali chybu a v jaký přesný okamžik, jsme se vydali jiným směrem.

Možná již ve chvíli, kdy jsme se rozhodli vyplout z domovů. Toužili jsme po něčem vysněném a na hony vzdáleném, ale to opravdové, krásné a trvalé není skryto několik kilometrů daleko. Nemuseli jsme vůbec nikam plout, mohli jsme zůstat, pokud zkrátka nechtěli jsme, jen změnit prostředí. Vyčistit vody, zbavit je rudé a vyblýskat na křišťálově modrou a na dalších tisíc odstínů modré. Vytvořit zrcadlo světa, kluzkou krajinu bez známky skvrn. Být součástí klidu a čistoty. Nehledat dál, než se nacházíme my samotní. Zůstat stát, probírat se rudou, drhnout do té doby, než se neobjeví úsměv. Vás samotných nebo druhých. Na tom nezáleží. Jaký koliv úsměv Vás posune dál. I ten ironický, který říká, že nic nemá smysl.

Protože svět není jen černý nebo bílý. On dokáže být i rudý a přes to temný. Protože každý člověk v sobě skrývá něco, co nikdo neobjeví. Nebo až když čas uplyne. Pozdě. Stopky už neběží. Zastávka. A pak se můžeme jen dohadovat o tom, proč něco skončilo. Proč jsou lidé takoví, jací jsou. Každý má důvod ke všem svým činům.

Žádné komentáře:

Okomentovat